Feedback Geven

Feedback is de succesfactor voor goed samenwerken

  • Home
  • Valkuilen feedback geven
  • Valkuilen feedback ontvangen
  • Hoe geef je feedback?
  • Hoe ontvang je feedback?
  • Workshops
    • Incompany

De kunst van feedback geven

Feedback geven is een kunst. Je kunt met je feedback mensen helpen, maar net zo gemakkelijk beschadigen. Daarom willen we je met deze informatieve website inspireren tot het geven van effectieve feedback.

Waarom zou je feedback geven?

Wij gaan ervan uit dat feedback altijd tot doel heeft om iemand met die feedback te helpen. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent feedback immers voeding terug. Je geeft iemand feedback om hem (of haar uiteraard) te wijzen op iets waar je je aan stoort. Bepaald gedrag wat je hinderlijk vind of waarvan je denkt dat hij dat handiger kan doen. Dat is vaak iets waar hij zich niet van bewust is, het zit in zijn blinde vlek. Jij ziet het wel, hij niet, dus help je hem door te vertellen wat jij waarneemt.

Hoe geef je goede feedback?

Je stoort je ergens aan of je wil iemand de kans bieden zijn gedrag te verbeteren. Uiteraard wil je dat de kans zo groot mogelijk is dat hij ook iets met die feedback doet of er tenminste voor open staat. Om te voorkomen dat je in één van de valkuilen van feedback geven stapt, kun je uitgaan van de volgende voorwaarden voor goede feedback:

  1. Feedback geven begint met contact maken
    Zorg dat jullie gesprek in goede sfeer plaatsvindt. Dat kan natuurlijk door te beginnen met een ijsbrekend praatje over het weer, de actualiteit of iets anders, maar ongetwijfeld weet je nog meer manieren om goed contact te maken.
  2. Praat namens jezelf
    Ook al weet je misschien wel dat ook anderen zich storen aan het gedrag van de ontvanger, hou het bij jezelf. Bespreek waar jij je aan stoort of welk verbeterpunt je wilt delen. Als anderen hetzelfde ervaren, dan moeten zij zelf maar een dergelijk gesprek aangaan. Wanneer je bijvoorbeeld als “woordvoerder” van een groep collega’s optreedt, dan zal de ander zich nogal overvallen voelen en weerstand voelen.
  3. Wees concreet
    Benoem zo precies mogelijk waar je verbeterpunten ziet. Om welk specifiek gedrag gaat het? Welke voorbeelden heb je, wanneer zag je hem dat storende gedrag vertonen en waar was dat. Door zo een voorbeeld te noemen, kan de ander zich beter voorstellen waar je precies op doelt.
  4. Wees actueel
    Geef alleen feedback over dingen die pas gebeurd zijn, liefst zo kort mogelijk nadat je het hebt geconstateerd. Haal geen oude koeien uit de sloot. En spaar al helemaal geen voorbeelden op want daarmee maak je de feedback groot en zwaar. Bovendien, als je feedback opspaart, geef je iemand dus geen gelegenheid zich te verbeteren!
  5. Geef tips
    Als je merkt dat er geluisterd wordt naar je feedback, kun je kijken of je tips voor een oplossing kunt bieden. Zo geef je niet alleen het probleem aan, maar geef je ook een oplossingsrichting.
  6. Wees reëel
    Geef alleen feedback over dingen die je ook van de ander mag of kan verwachten. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor hij helemaal niet in staat is om ander gedrag te vertonen. Zoals wanneer iemand voor je in de file met een kokende motor staat: dan kun je nog zo hard toeteren, hij gaat er niet sneller van rijden!
  7. Verwacht een reactie
    Gun de ontvanger een reactie op jouw feedback. Misschien is hij het er roerend mee eens, maar mogelijk heeft hij ook vragen of kan hij er nog niet zo veel mee. Ga het gesprek aan en wees bereid mee te denken over oplossingen.

Al met al een heel rijtje voorwaarden waar feedback geven aan heeft te voldoen. Het is dus ook heel begrijpelijk als je die niet allemaal ineens paraat hebt. Het helpt als je er flink mee aan de slag gaat en vooral gaat ervaren wat je met goede feedback bereikt. Een training of workshop kan daarbij helpen. We hebben enkele opties voor je op een rijtje gezet, dus lees verder over feedback workshops en trainingen.

Contactgegevens

telefoon 030-635 3441
(ma-vr van 08:30 tot 21:00)

email Email ons via het contact-formulier.

© 2004–2023 - Anker & Kompas
Assertiviteitstraining - Communicatietraining - Leiderschapstraining - Persoonlijke Effectiviteit en Ontwikkeling